Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Hoe Wordt Ik Energielabel Adviseur New update

Hoe Wordt Ik Energielabel Adviseur New update

You are looking for information on the topic “hoe wordt ik energielabel adviseur”. khoaluantotnghiep.net will gather information to answer your questions in this article. Please read this article to the end to find the information you want to see. You can also check out some other related articles here: https://khoaluantotnghiep.net/wiki/ ep adviseur opleiding, epa adviseur zzp tarief, opleiding energie adviseur, ep-w/b adviseur vacature, energieadviseur vacature, zelfstandig epa adviseur, adviseur zonnepanelen salaris, energielabel controleur worden.

View information about the hoe wordt ik energielabel adviseur

Information about this question

 • Question: hoe wordt ik energielabel adviseur
 • Time: Asked 20 days ago
 • Modified: Updated 132 hours ago
 • View: 4921

hoe wordt ik energielabel adviseur

Watch videos related to “hoe wordt ik energielabel adviseur”

Maarten legt uit | Wat doet een energielabel-adviseur 🏠

Hoe word je energielabel adviseur?

Om energielabel adviseur te worden, zijn er verschillende stappen die je moet volgen:

 1. Opleiding: Om energielabel adviseur te worden, moet je een opleiding volgen bij een erkend opleidingsinstituut. Deze opleidingen worden aangeboden door verschillende instanties, zoals Energieprestatieadvies Nederland (EPAN), KIWA en de Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL).
 2. Certificering: Na het voltooien van de opleiding moet je een certificaat behalen om te kunnen werken als energielabel adviseur. Dit certificaat wordt afgegeven door een erkende certificeringsinstantie, zoals KIWA of SKG-IKOB.
 3. Registratie: Als gecertificeerd energielabel adviseur moet je jezelf registreren bij een officiële registratieinstantie, zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zullen je registreren als energielabel adviseur en je toegang geven tot het online registratiesysteem.
 4. Blijvend op de hoogte blijven: Om geregistreerd te blijven als energielabel adviseur, moet je jezelf blijven ontwikkelen en up-to-date blijven met de nieuwste wet- en regelgeving op het gebied van energielabels. Hiervoor zijn er verschillende nascholingscursussen en bijeenkomsten beschikbaar.

Kortom, om energielabel adviseur te worden moet je dus een opleiding volgen, gecertificeerd worden en jezelf registreren bij een erkende instantie. Daarnaast moet je jezelf blijven ontwikkelen om geregistreerd te blijven en up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen.

Wat verdient een energielabel adviseur?

Wat verdient een EPA u adviseur?

Images related to hoe wordt ik energielabel adviseur

Found 16 hoe wordt ik energielabel adviseur related images.

ep adviseur opleiding

Als je geïnteresseerd bent in een opleiding tot EP (energieprestatie) adviseur, zijn er verschillende opties om te overwegen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Zoek een geaccrediteerd opleidingsinstituut: Zoek naar een geaccrediteerd opleidingsinstituut dat erkend is door het examenbureau voor energieprestatiecertificaten (EPC). Je kunt het EPC-examen afleggen bij verschillende examenbureaus, afhankelijk van de regio waarin je werkt.
 2. Kies de juiste opleiding: Er zijn verschillende soorten opleidingen beschikbaar, afhankelijk van je achtergrond en ervaring. Sommige opleidingen zijn bedoeld voor mensen zonder technische achtergrond, terwijl andere opleidingen geschikt zijn voor mensen met technische kennis.
 3. Bereid je voor op het examen: Om een EP-adviseur te worden, moet je het EPC-examen afleggen. Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt op het examen door te oefenen met de examenvragen en de benodigde kennis te vergaren.
 4. Houd je kennis up-to-date: De wet- en regelgeving op het gebied van energieprestatie verandert voortdurend. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en je kennis up-to-date houdt.

Enkele voorbeelden van opleidingsinstituten in Nederland die EP-opleidingen aanbieden zijn bijvoorbeeld Kader BV, Kenteq, ROVC, IW Nederland en Hanzehogeschool Groningen.

epa adviseur zzp tarief

Als AI-taalmodel kan ik geen specifieke of actuele informatie geven over tarieven voor adviseurs van de Environmental Protection Agency (EPA) voor zzp’ers.

Ik raad je aan om contact op te nemen met de EPA of met brancheorganisaties voor adviseurs om meer informatie te krijgen over de tarieven die momenteel gelden. Je kunt ook onderzoek doen naar tarieven die andere adviseurs in de branche hanteren om een idee te krijgen van wat redelijk is.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je tarieven in lijn zijn met de waarde van de diensten die je aanbiedt, zodat je een redelijk inkomen kunt verdienen terwijl je ook concurrentievoordeel behoudt.

Wat is een energie-adviseur en hoe word je het?

Energie-adviseur, ep-adviseur, energieprestatie-adviseur, epa-adviseur… Ooit weleens gehoord van deze termen? Niet gek als het niet zo is, want dit beroep bestaat nog niet zo lang. Wat houdt het eigenlijk in en hoe word je het? Daar vertellen we je alles over in deze blog.

Dit doet een energieprestatie-adviseur

Als energieprestatie-adviseur, afgekort ep-adviseur, stel je het energielabel van gebouwen vast. Het energielabel loopt van A++++ (super-energiezuinig) tot G (heel hoog energieverbruik). Zo’n label heet ook wel een energieprestatie-advies. Zo ga je te werk:

 • Je maakt een afspraak met de eigenaar
 • Je checkt hoe energiezuinig het gebouw is, onder andere door te kijken naar:
  • Isolatie
  • Verwarming
  • Ventilatie
 • Je gaat na op welke manieren de eigenaar energie kan besparen
 • Je bekijkt of de energie op een andere manier kan worden opgewekt, bijvoorbeeld meteen warmtepomp of zonnepanelen
 • Je geeft aan hoeveel geld de energie-investeringen kosten en wat de baten zijn
 • Je schat in hoe lang het duurt totdat de eigenaar die investeringen heeft terugverdiend en gaan renderen

Al deze informatie zet je in een epa-rapport. Naast het advies geef je daarin bijvoorbeeld ook de technische gegevens voor isolatiemaatregelen aan. Zo weet de eigenaar precies hoe het ervoor staat met zijn of haar huis of ander pand.

Waarom een energielabel onmisbaar is

Klinkt allemaal leuk, denk je nu misschien, maar waarom is zo’n energielabel eigenlijk nodig? Het simpele antwoord is: omdat het verplicht is bij de verkoop, verhuur en oplevering van een gebouw. Het maakt daarbij niet uit of het een huis of utiliteitsgebouw is, zoals een kantoor, hotel of ziekenhuis. Voor die laatste categorie is er zelfs nog een extra reden om het energielabel te laten vaststellen: vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Verwacht wordt dat deze bedrijfgebouwen in 2030 zelfs label A moeten zijn. Daarom moeten bedrijven nu aan de slag om hun energielabel te verbeteren.

EP-adviseur via de reguliere opleiding of het leerwerktraject?

Dat is goed nieuws voor jou, want dat betekent dat er nu en de komende jaren veel vraag is naar energie-adviseurs. Er is zelfs al een tekort. Tel daarbij op dat het goed betaalt én je een mooie bijdrage levert aan duurzaamheid en de energietransitie. Maar voordat je aan de slag gaat, moet je eerst een epa-certificaat halen. Dat kan op 2 manieren:

 • Via een opleiding tot epa-adviseur. Hierbij leer je in 1 of 2 praktijkdagen en via een online training alle kneepjes van het vak.
 • Via een leerwerktraject. Dan doe je ook de opleiding en heb je meteen daarna gegarandeerd een baan.

Let op: schrijf je niet lukraak ergens in, want de ene ep-adviseur is de andere niet. Er zijn 4 soorten, die elk een eigen opleiding en methode hebben:

 1. EP-W/B adviseur. Je geeft energieadvies over bestaande woningen (dus geen nieuwbouw). Dat doe je volgens de basismethode, die beschreven staat in de NTA 8800.
 2. EP-W/D adviseur. Naast bestaande woningen stel je ook energielabels vast voor nieuwbouwhuizen. Je gebruikt daarvoor de detailmethode uit de NTA 8800.
 3. EP-U/B adviseur. Hierbij houd je je bezig met bestaande utiliteitsgebouwen. Dat zijn zo’n beetje alle gebouwen waar je niet in kunt wonen, zoals bedrijven, scholen en sporthallen. Je mag met deze kwalificatie ook energie prestatie advies geven over bestaande woningen. In beide gevallen doe je dat volgens de basismethode.
 4. EP-U/D adviseur. Dit is het hoogste niveau van energieprestatie-adviseur. Je bepaalt hierbij de energielabels van nieuwbouw utiliteitsgebouwen op basis van de detailmethode. En je mag ook de taken doen van alle soorten adviseurs hierboven.

Epa-diploma halen? Schrijf je in bij Onze Joost!

Kan je niet wachten om als energie-adviseur aan de slag te gaan en het milieu gebouw voor gebouw een beetje beter te maken? Schrijf je dan nu in bij Onze Joost. Je kunt bij ons opleidingen voor alle soorten energieprestatie-adviseurs volgen of jezelf inschrijven voor een leerwerktraject. Duizelen alle richtingen en methodes je een beetje of vind je het lastig om te kiezen? Bel of mail ons even, dan helpen we je verder!

You can see some more information related to hoe wordt ik energielabel adviseur here

Comments

There are a total of 492 comments on this question.

 • 751 comments are great
 • 874 great comments
 • 304 normal comments
 • 89 bad comments
 • 46 very bad comments

So you have finished reading the article on the topic hoe wordt ik energielabel adviseur. If you found this article useful, please share it with others. Thank you very much.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *